آزمایش فنر اسلینکی
20 آبان 1398آزمایش تونلزنی نور
20 آبان 1398ارائهدهنده: کوروش علامه (ورودی ۹۶ کارشناسی فیزیک)
این ارائه راجع به سرعتهای فرانوری بود. میدانیم که نور در خلا با سرعت ثابتی حرکت میکند؛ حال اگر سرعتی بالاتر از نور داشته باشیم، میبینیم علیت نقض میشود.
یک قطار به طول L که با سرعت v حرکت میکند و ایستگاهی به طول L به طوری در کنار هم قرار گرفتهاند که در لحظهی صفر ابتدای قطار و ایستگاه در کنار هم باشند. یک نفر در ایستگاه در همان لحظه سکهای میاندازد و کسی که در قطار است نیز آن را میبیند. فرض میکنیم که فردی که در نقطهی B است، این اطلاعات را با سرعتی بیش از نور در آن واحد به C منتقل میکند. ساعتهای B و C همزماناند. طبق نسبیت خاص، لحظهای که ابتدای قطار و ایستگاه در کنار هماند، از دید ناظر ایستگاه ساعت C جلوتر است، ولی از دید ناظر C در لحظهی صفر انتهای قطار و ایستگاه در کنار هم بودهاند. دراینصورت C میتواند در زمانی قبل از صفر اطلاعات را به D انتقال دهد، و D نیز نتیجهی سکهای که A میخواهد بیاندازد را به A بگوید!
در ادامه به بررسی مقالهی نیک هربرت در مورد مخابرات فرانوری پرداختیم. در این آزمایش ذهنی دو فوتون را همزمان به دو مکان با فاصلهای بیشتر از نور پرتاب میکنیم. اگر در هر کدام از این مکانها حالت قطبش فوتون را بخوانیم، حالت دیگری نیز تغییر میکند. حال قرارداد میکنیم که برحسب جهت قطبش فوتونها عدد 1 یا 0 را بخوانیم. اگر یکی از نفرات حالت دست خود را کپی کند و آزمایش را تکرار کند، میتواند به فرد دیگر با سرعت فرانوری اطلاعات بفرستد؛ اما طبق قضیهی عدم امکان تکثیر حالتهای کوانتومی، نمیتوان این کار را انجام داد. میتوانید اطلاعات و توضیحات بیشتری را در مقالهی زیر بخوانید.
FLASH-A superluminal communicator based upon a new kind of quantum measurement, Nick Herbert 1982